25 Sty 2019
Co jeść a czego unikać mając depresję?
Dieta w depresji jest przez wielu uważana za mało ważną, mimo że współcześnie nikt nie podważa, iż wiele chorób i zaburzeń fizycznych jest powiązanych ze sposobem odżywiania i niedoborem lub nadmiarem poszczególnych składników żywności. Oczywiście dieta nie jest jedyną przyczyną depresji ani jedynym czynnikiem, który jest w stanie ją wyleczyć, jednak zdiagnozowanie niedoborów pokarmowych i zastosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania wspierającego układ nerwowy może być bardzo pomocne i wspierać psychoterapię i farmakologię. Depresja objawia się zaburzeniami nastroju, negatywnymi myślami, uczuciem smutku, niepokoju, lękiem, zaburzeniami snu, spadkiem apetytu i zmniejszonym zainteresowaniem aktywnościami dotychczas sprawiającymi przyjemność, a także spadkiem koncentracji i zdolności poznawczych. Z depresją powiązany jest zbyt niski poziom neuroprzekaźników w organizmie – serotoniny, dopaminy, noradrenaliny i GABA. Obecnie na świecie na depresję choruje 5-11 procent osób dorosłych, a z biegiem lat częstość występowania tego zaburzenia wzrasta. Według Światowej Organizacji Zdrowia depresja stanowi czwarty najpoważniejszy problem zdrowotny na świecie. W leczeniu stosuje się różnego rodzaju środki farmakologiczne oraz psychoterapię, które często nie przynoszą pożądanego rezultatu. Stąd wzrastające zainteresowanie alternatywnymi metodami leczenia depresji, w tym dietoterapią. Coraz częściej w publikacjach naukowych podkreśla się rolę diety w depresji – ubogą w witaminy i składniki mineralne oraz kwasy tłuszczowe omega-3, a obfitującą w cukier i tłuszcze trans. Od kilku dziesięcioleci wiadomo, że spożycie produktów spożywczych wpływa na nastrój, a to, w jakim jesteśmy nastroju, oddziałuje na wybory żywieniowe.
Co jeść a czego nie jeść?
Poniżej przedstawiamy czego należy unikać w dicie a co do niej włączyć w depresji:
- jak najmniej węglowodanów, a w szczególności żadnych zbóż, które na wiele sposób sprzyjają depresji,
- jak najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 – ryby, owoce morza,
- unikaj przemysłowych olei z nasion – nie jedz olei: rzepakowego, słonecznikowego, arachidowego, sojowego i podobnych – są najczęściej utlenione i wywołują stany
- zapalne,
- więcej witamin z grupy B, kwasu foliowego, cynku, magnezu, selenu i chromu – najlepsze ich źródła to mięso i warzywa,
- więcej tryptofanu, aminokwasu z którego produkujemy serotoninę – jedz mięso, ryby, jajka – badania jasno pokazują, że kobiety unikające czerwonego mięsa chorują
- częściej na depresję (źródło),
- mało nabiału (albo w ogóle) – nabiał powoduje wielkie skoki insuliny, niszczy jelita i działa prozapalnie,
- zdrowy styl życia – umiarkowany wysiłek, ekspozycja na słońce (witamina D), wystarczająco dużo snu (braki snu skutkują negatywnym myśleniem – źródło), mało stresu,
- dużo probiotyków i prebiotyków – kefir (najlepiej wodny), kiszonki, dużo zróżnicowanych warzyw,
- głoduj od czasu do czasu – głodówki znacznie lepiej redukują stres oksydacyjny niż najlepsze przeciwutleniacze,
- suplementacja – może przydać się suplementacja tłuszczów omega-3 oraz witamin: A, D, E i K2.
Gdzie jest dobry dietetyk?
Ośrodków zdrowia i prywatnych gabinetów jest wiele gdzie przyjmuje jakiś dietetyk. Każdy szuka dobrego specjalisty. Onkolmed Lecznica Onkologiczna jest jednym z takich miejsc gdzie jest Poradnia Dietetyczna, w której przyjmują bardzo dobrzy specjaliści w dziedzinie dietetyki.
W celu umówienia się na konsultację u dietetyka skontaktuj się z placówką Onkolmed Lecznica Onkologiczna pod numerem telefonu: +48222902337
W artykule wykorzystane zostały materiały pochodzące z: poradnikzdrowie.pl, paleosmak.pl