Jak siara wpływa na alergie?

Do zespołu Onkolmed dołączył bardzo dobry lekarz Elżbieta Wojciechowska-Lampka, specjalista onkolog kliniczny, hematolog, radioterapeuta. Serdecznie zapraszamy na konsultacje. Umów wizytę pod nr tel: 22 6434503 lub 797581010.
Zapraszamy do dr n. med. Ewy Anny Kosakowskiej, specjalisty onkologa klinicznego, chemioterapeuty i psychoonkologa. Wizyty można umawiać pod nr tel. 226434503 lub 797581010.

Alergia

Co to jest alergia?

Uczulenie, inaczej alergia, polega na nadmiernej, nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego na występujące w środowisku obce dla organizmu substancje, określane jako alergeny, które w normalnych warunkach powinien on ignorować. U osób zdrowych substancje te nie powodują żadnych dolegliwości, natomiast u osób uczulonych są przyczyną szeregu nieprzyjemnych, a niekiedy nawet groźnych dla zdrowia reakcji.

W reakcjach alergicznych uczestniczy układ odpornościowy, na który składają się między innymi komórki: granulocyty kwasochłonne, mastocyty i limfocyty, a także przeciwciała, w tym immunoglobuliny klasy E (IgE).

Alergia to reakcja nabyta. Oznacza to, że pojawia się tylko po kontakcie z czynnikiem wywołującym, czyli alergenem, i tylko wtedy gdy komórki układu immunologicznego nauczyły się go rozpoznawać. Kolejny kontakt z alergenem wywołuje gwałtowną reakcję , w przebiegu której dochodzi do uwalniania histaminy, substancji odpowiedzialnej za znaczną część objawów związanych z alergią. W niektórych przypadkach uczulenie rozwija się po kilkakrotnym kontakcie z alergenem, w innych powstaje po latach powtarzającego się narażenia na określony czynnik.

Czy odporność zależy od układu pokarmowego?

Układ odpornościowy składa się z wielu narządów, w których powstają, szkolą się i pracują komórki odpornościowe. Te organy to tzw. narządy limfatyczne: szpik kostny, grasica, śledziona, węzły chłonne, migdałki oraz tkanka limfoidalna znajdująca się m.in. w dużych ilościach w jelicie cienkim. To z nich pochodzą główni "wojownicy" organizmu jakimi są limfocyty.

Największym skupiskiem limfocytów w organizmie jest tkanka limfatyczna znajdująca się właśnie w ścianie jelit. Znajdują się tam zarówno grudki limfatyczne zwane też grudkami chłonnymi - rozproszone wzdłuż całego jelita, jak i grudki limfatyczne skupione. To tzw. kępki Peyera, które nazwę swą biorą od nazwiska szwajcarskiego anatoma, który opisał je już w XVII wieku, choć jeszcze nie domyślał się, jak ważną rolę pełnią. Kępki Peyera zlokalizowane są w błonie śluzowej oraz podśluzowej przewodu pokarmowego, głównie w końcowym trzymetrowym odcinku jelita cienkiego czyli w jelicie krętym.

Kępki Peyera to coś w rodzaju "migdałków jelitowych". Działają podobnie jak migdałki zlokalizowane w gardle, które chronią przed wtargnięciem drobnoustrojów chorobotwórczych do układu oddechowego i początkowego odcinka układu pokarmowego. Limfocyty i komórki żerne z kępek Peyera to kolejna linia obrony.

Kępki te mają następujące funkcje w armii obronnej naszego organizmu:

  • rozpoznają antygeny mikroorganizmów chorobotwórczych, które pojawiają się w jelicie cienkim,

  • tworzą odpowiedź immunologiczną czyli zwalczają wszystkich wrogów, którzy dotarli do tej części przewodu pokarmowego,

  • tworzą lokalnie tolerancję na antygeny pochodzące z pokarmów oraz przyjaznej mikroflory bakteryjnej (co sprawia, że nasz organizm nie niszczy pożytecznych bakterii oraz nie reaguje alergicznie na antygeny pokarmowe).

Jak poprawić odporność i pracę jelit?

Sposobów poprawiających odporność i pracę jelit jest wiele. wśród nich jest między innymi:

  • zdrowa dieta,

  • mleko matki,

  • aktywność fizyczna,

  • leki,

  • suplementy diety.

Jak wykazały badania nad mlekiem matki, siara inaczej colostrum znajdująca się w nim jest bogata w wiele mikroelementów, które oprócz wartości odżywczych wpływają silnie na pracę organizmu ludzkiego w tym układu odpornościowego i układu pokarmowego. Poprawiając pracę tech układów wzmacnia się organizm, co za tym idzie dochodzi do zapobiegania alergii i jej zwalczania.

Czym jest colostrum?

Colostrum jest doskonałym źródłem składników, które korzystnie wpływają na kondycję jelit. Przyczyniają się do tego przede wszystkim immunoglobuliny, laktoferyna, czynniki wzrostu oraz PRP, czyli peptyd bogaty w prolinę.

Immunoglobuliny klasy E (IgE), zawarte w colostrum, regulują odpowiedź alergiczną. Zmniejszają ilość wydzielanej histaminy, co przyczynia się z zmniejszenia objawów.

Laktoferyna wykazuje właściwości przeciwzapalne. Poprzez swoje działanie antybakteryjne i antywirusowe chroni ściany jelit przed uszkodzeniami, które mogłyby zwiększyć ich przepuszczalność.

Czynniki wzrostu działają przeciwzapalnie, więc zmniejszają niepożądaną reakcję organizmu na antygen. Dodatkowo wspomagają zmniejszają odstępy pomiędzy komórkami nabłonka jelit, przez co przyczyniają się do uszczelnienia go.

Peptyd bogaty w prolinę (PRP) przyczynia się do regulacji pracy układu odpornościowego i może zmniejszyć jego nadaktywność, poprzez regulację produkcji limfocytów T. PRP działa przeciwzapalnie, dzięki czemu zmniejsza objawy alergii.