Czy alkohol powoduje raka?

Alkohol

Choroby nowotworowe zabijają 526 000 Amerykanów rocznie i są drugą co do częstości, po chorobach krążenia, przyczyną zgonów [1]. W Stanach Zjednoczonych najczęściej występują nowotwory płuc, jelita grubego i sutka. Wiele danych przemawia za tym, iż istnieje związek między intensywną konsumpcją alkoholu a ryzykiem choroby nowotworowej, przy czym szacuje się, że 2 do 4% wszystkich przypadków raka spowodowanych jest - pośrednio lub bezpośrednio - przez alkohol.

Istnieje silny związek między konsumpcją alkoholu a rakiem przełyku, gardła i jamu ustnej, skóry, natomiast relacja między spożyciem alkoholu a rakiem wątroby, sutka i jelita grubego budzi znacznie więcej kontrowersji. Wymienione rodzaje nowotworów złośliwych łącznie zabijają w Stanach Zjednoczonych ponad 125 tysięcy ludzi rocznie

Jak picie alkoholu przekłada się na ryzyko raka?

Do badania naukowcy założyli, że jeden drink zawiera 12.5 gr alkoholu (tyle mniej więcej jest go w małym słabym piwie lub bardzo małym kieliszku wina). Wyróżnili ponadto trzy kategorie sposobu picia:

  • mało: 0-1 drink dziennie;

  • średnio: 2-3 drinki dziennie;

  • dużo: 4 i więcej drinków dziennie.

Każdy z rodzajów picia daje się powiązać ze zwiększonym ryzykiem określonych nowotworów układu pokarmowego.

Kiedy spożywamy mało alkoholu, rośnie ryzyko nowotworów przełyku, kiedy są to 2-3 drinki dziennie, zwiększa się zagrożenie rakiem jelita grubego, natomiast gdy spożywamy naprawdę dużo – nowotworu trzustki, żołądka i wątroby. W sumie owe pięć rodzajów raka odpowiada za jedną trzecią zgonów spowodowanych nowotworami na świecie (prawie 3 miliony zgonów rocznie).

Dlaczego alkohol sprzyja nowotworom układu pokarmowego?

Jak wynika z raportu United European Gastroenterology, dotychczasowe badania pozwoliły ustalić, że alkohol zwiększa ryzyko nowotworów układu pokarmowego na dwa sposoby: zarówno poprzez bezpośrednie uszkodzenia komórek, jak i na skutek szkodliwego oddziaływania jego metabolitów.

Metabolitem (produktem rozpadu) etanolu, czyli substancji szkodliwej występującej w drinkach, jest aldehyd octowy. Powstaje w wątrobie i jest uznawany przez International Agency for Cancer Research za substancję rakotwórczą. Jest też odpowiedzialny za objawy kaca. Szkodzi nie tylko wątrobie; można go także znaleźć w ślinie, co przekłada się na zwiększone ryzyko raka przełyku, raka krtani i raka gardła.

Jak alkohol wpływa na raka skóry?

Konsekwencji nadmiernego spożycia alkoholu doświadcza nie tylko żołądek, wątroba i mózg. Okazuje się także, że ryzyko zachorowania na czerniaka, najbardziej niebezpiecznego rodzaju nowotworu skóry, zwiększa się aż o 55 procent u tych, którzy piją cztery lub więcej drinków dziennie. 

Prawdopodobieństwo zachorowania jest jednak wyższe także u tych, którzy nie piją tak dużo. Zaledwie dwa drinki dziennie zwiększają ryzyko rozwoju tej formy raka o 18 procent. Ci zaś, którzy raczą się jednym drinkiem dziennie, odznaczają się o 10 procent większym prawdopodobieństwem zachorowania niż osoby spożywające trunki sporadycznie.
Takie wyniki uzyskano z analizy 16 różnych badań dotyczących czerniaka, w których łącznie wzięło udział ponad 6200 pacjentów. Eksperci sądzą, że za opisany związek odpowiada proces przekształcania etanolu obecnego napojach wyskokowych w aldehyd octowy, który może działać jak fotosensybilizator czyniąc skórę bardziej wrażliwą na światło. Obecność wspomnianego związku może zwiększać poziom reaktywnych form tlenu, które z kolei uszkadzają komórki skóry ułatwiając rozwój raka. Innymi słowy, alkohol intensyfikuje działanie promieniowania ultrafioletowego, które samo jest już szkodliwe dla skóry.

Gdzie zgłosić się w sytuacji kiedy lekarz podejrzewa nowotwór?

W sytuacji gdy lekarz podejrzewa nowotwór powinien skierować pacjenta dalej do onkologa na dalsze badania i konsultację. Najlepsi onkolodzy przyjmują w Onkolmed lecznica Onkologiczna w mieście Warszawa.

W celu umówienia się na konsultację u chirurga, onkologa skontaktuj się z placówką Onkolmed Lecznica Onkologiczna pod numerem telefonu: 226434503 lub 797581010