Opcje ustawieńWCAGIkona do zmiany kontrastu
ABC Zdrowia
Paź102023

10 Paź 2023

Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna - objawy i testy

Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna

Nadwrażliwość na produkty spożywcze może być spowodowana zwiększoną przepuszczalnością jelita cienkiego (tzw. zespołem nieszczelnego jelita). Za jej przyczynę uznaje się czynniki środowiskowe, tzn. wiąże się ją z długotrwałym przyjmowaniem leków, przebytymi infekcjami, złą dietą, nadużywaniem alkoholu/nikotyny, a także przewlekłym stresem. W takiej sytuacji składniki pokarmowe częściej przenikają przez ścianę jelita i przedostają się do krwiobiegu. W efekcie układ immunologiczny produkuje przeciwciała IgG skierowane przeciwko antygenom z pokarmu, co w dalszej konsekwencji prowadzi do powstawania kompleksów antygen–przeciwciało (kompleksy immunologiczne).

Nadwrażliwość pokarmowa jest więc reakcją na pokarm, której może towarzyszyć podwyższony poziom swoistych dla pokarmu przeciwciał klasy IgG. W przeciwieństwie do klasycznej alergii pokarmowej IgE-zależnej objawy nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej mogą być opóźnione – zwykle pojawiają się kilka dni po spożyciu danego produktu. Do najczęstszych objawów nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych zalicza się: biegunki, zaparcia, wzdęcia, nudności, migreny, astmę, choroby zapalne stawów, problemy z koncentracją, problemy skórne i nadwagę lub niedowagę. Niska specyficzność objawów i opóźniony czas ich występowania powodują, że osoby z nadwrażliwościami pokarmowymi IgG-zależnymi mogą nie zdawać sobie sprawy, że ich dolegliwości związane są ze spożywanym pokarmem. Formą leczenia nadwrażliwości pokarmowych proponowaną w celu złagodzenia objawów jest czasowa dieta eliminacyjna. Dieta ta polega na ograniczeniu spożycia produktów, które wywołują silną odpowiedź immunologiczną (IgG). Wykazano, że czasowe zastosowanie diety eliminacyjnej zmniejsza nasilenie objawów w różnych stanach chorobowych.

Alergia IgG zależna - objawy

Dla alergii pokarmowej typu III charakterystyczna jest opóźniona reakcja obronna organizmu – po 8 czy nawet 70 godzinach po jedzeniu. Drugą charakterystyczną cechą alergii IgG zależnej jest odkładanie się w organizmie kompleksów immunologicznych.

Większość chorych nie zdaje sobie sprawy, że niektóre dolegliwości są skutkiem alergii na określone pokarmy. W typowej pokarmowej reakcji alergicznej biorą udział przeciwciała IgE i niekorzystne objawy pojawiają się zaraz po zjedzeniu zakazanej potrawy.

W przypadku alergii typu III, gdzie główną rolę odgrywają przeciwciała IgG, dolegliwości są oddalone w czasie. Niektóre z nich trudno nawet skojarzyć z alergiczną reakcją na jedzenie.

Specjaliści uważają, że alergia czy nadwrażliwość pokarmowa może być przyczyną zaburzeń metabolicznych, np. nadwagi i cukrzycy typu 2, może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe (wzdęcia, biegunki, zaparcia, zespół jelita drażliwego, mdłości, uczucie pełności, odbijanie).

Spożywanie niewłaściwego jedzenia może być powodem chronicznego zmęczenia, bólu kości i stawów, migren czy zmian skórnych.

Alergię pokarmową typu III oskarża się także o niektóre przypadki depresji, agresji, stanów lękowych, o nadpobudliwość psychoruchową z deficytem uwagi (ADHD), bóle i zawroty głowy, fibromialgię i wiele innych schorzeń.

Alergia IgG zależna - testy i leczenie

Leczenie alergii IgG zależnej opiera się głównie na diecie eliminacyjnej. U osoby podejrzewanej o alergię pokarmową typu III wykonuje się specjalistyczne testy (ze standardowej próbki krwi), które pozwalają określić, na jakie alergeny pokarmowe jest ona uczulona. Podstawowymi narzędziami do oceny alergii IgG zależnej są:

  • testy immunoenzymatyczne ELISA,
  • testy aktywacji neutrofili,
  • makromacierze białkowe.

Dzięki tym testom można wykryć ok. 300 cząsteczek występujących w pokarmach pochodzących z różnych źródeł, ale rozpoznawanych przez przeciwciała IgG. To pozwala ustalić listę nietolerowanego przez układ odpornościowy pożywienia. Kliniczną użyteczność mają jednak diety wdrożone na podstawie wyników testów immunoenzymatycznych (ELISA).

Ocenę wyników testu należy pozostawić lekarzowi lub doświadczonemu dietetykowi, ponieważ od nich można uzyskać wskazówki dotyczące sposobu przyrządzania produktów, aby ich tolerowanie było lepsze. Nie wszystkie szkodliwe produkty można wyeliminować z diety. Trzeba też wiedzieć, czym je zastąpić, aby nie dopuścić do niedoborów żywieniowych.

Nowością na rynku jest test FOX nietolerancji pokarmowych IgG. W jednym teście bada się aż 287 alergenów.

Jaka żywność wywołuje reakcję alergiczną typu III?

Każda nawet „zdrowa” żywność może wywołać reakcję nadwrażliwości. To, co dla jednej osoby jest korzystne, u innej może wywoływać niekorzystne reakcje. Testy do badania przeciwciał IgG przeciw antygenom żywności mogą składać się z ponad 260 pozycji. W opisanym wcześniej badaniu pacjentów z atakami migreny (Alpay 2010) najczęściej reakcję IgG wywoływały takie grupy żywności jak przyprawy, orzechy i nasiona, skrobia, owoce morza i dodatki do żywności. Natomiast u osób z chorobą Crohna były to ser topiony i drożdże (u ponad 80% badanych) oraz u ponad 75% syrop z agawy, mak, ser camembert i aloes. Jednak nie można poczynić tu żadnych uogólnień i stwierdzić np., że pacjenci z migreną powinni unikać przypraw, orzechów i nasion, gdyż tolerancja na pokarmy jest sprawą indywidualną.

Produkty spożywcze, na które wykazujemy reakcję alergiczną typu III wyłącza się z diety (dieta eliminacyjna lub rotacyjna) na okres od 3 miesięcy do 2 lat. Jest to czas, w którym swoiste przeciwciała IgG znikną z krwioobiegu a jest on uzależniony od wielkości ich stężenia przed włączeniem diety eliminacyjnej.

Gdzie wykonam testy nietolerancji pokarmowych?

Onkolmed Lecznica Onkologiczna prowadzi punkt pobrań materiału do badań. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów można przyjść do nas na wizytę do lekarza a w naszym punkcie pobrań wykonać badania laboratoryjne.

W celu umówienia się na wizytę u lekarza lub wykonania badań laboratoryjnych skontaktuj się z Onkolmed Lecznica Onkologiczna lub skorzystaj z internetowego konta pacjenta (IKP).

Źródła:
poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/nietolerancja-pokarmowa-typu-iii-czyli-alergia-igg-zalezna-aa-727d-VXAy-gwxf.html
dietetycy.org.pl/alergia-pokarmowa-typu-iii/

fundusze-europejskie
rzeczpospolita-polska
rzeczpospolita-polska
europejski_fundusz_spoleczny
Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Pliki cookie są używane do personalizacji reklam.
Więcej informacji znajdziesz tu: Google Privacy & Terms