17 Wrz 2018
Co jeść a czego unikać przy podwyższonym cholesterolu?
Co to jest cholesterol?
Cholesterol stał się w ostatnich latach wrogiem publicznym numer jeden. Na ławie oskarżonych zasiadł z prostego powodu, jego nadmiar to jeden z głównych czynników powodujących choroby układu naczyniowego. Ale, choć posądzany o niecne czyny, ma też i drugą, lepszą stronę: cholesterol w pewnych ilościach jest produkowany przez organizm. To ważny składnik błon komórkowych, niezbędny do wytwarzania witaminy D3, hormonów nadnercza oraz płciowych. Odgrywa również istotną rolę w pracy mózgu. Nie jest on zatem sam w sobie szkodliwy, niebezpieczny jest dopiero jego nadmiar.
Cholesterol, zarówno ten dobry (HDL), jak i zły (LDL), choć brzmi groźnie, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez dobrego i złego cholesterolu nie może się obyć żadna komórka organizmu - szkodliwy jest jedynie jego nadmiar.
Co to jest dobry i zły cholesterol?
Dobry cholesterol, zły cholesterol są potocznymi nazwami dwóch lipoprotein: frakcja HDL zwana jest dobrym cholesterolem; LDL – to ten zły. Poziom cholesterolu zależy m.in. od aktywności fizycznej i diety. Zaburzenie metabolizmu lipidów (dyslipidemia) może przyczynić się do rozwoju chorób, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, udar mózgu, ale normy cholesterolu to zawsze kwestia indywidualna.
Co jeść a czego unikać przy podwyższonym cholesterolu?
Podwyższony cholesterol wiąże się z różnymi chorobami i problemami zdrowotnymi. Poniżej przedstawiamy co jeść a czego unikać gdy mamy podwyższony cholesterol.
Jedz | Unikaj |
wędliny drobiowe (niemielone) | słodzone płatki śniadaniowe |
makaron razowy | sery żółte |
mąka razowa | sery topione |
grube kasze | sery pleśniowe |
mleko odtłuszczone (max 1,5%) | feta |
białko jaj | kostki rosołowe |
chude i półtłuste sery twarogowe | jasne pieczywo |
serki granulowane | boczek i słonina |
naturalny jogurt | kiełbasy i parówki |
kefiry | mascarpone |
maślanki | śmietana |
zsiadłe mleko | smalec |
pieczywo pełnoziarniste | masło |
owoce | mielonki |
warzywa | konserwy mięsne |
nasiona roślin strączkowych | podroby |
chude mięso | frytki |
tłuste ryby morskie | smażone ziemniaki |
płatki zbozowe | majonez |
Pamiętaj, że na podwyższony cholesterol mają wpływ, nie tylko dieta, ale też używki takie jak alkohol i palenie tytoniu.
Gdzie jest lekarz rodzinny?
Jeśli nie przestrzegasz powyższych zasad i chcesz zbadać swój poziom cholesterolu powinieneś zgłosić się na wizytę do swojego lekarza rodzinnego, który zleci odpowiednie badania.
W Onkolmed Lecznica Onkologiczna przyjmuje bardzo dobry lekarz rodzinny. Aby skorzystać z wizyty w ramach NFZ należy złożyć deklarację wyboru lekarza rodzinnego, w przeciwnym razie wizyta będzie miała charakter komercyjny.
W celu umówienia się na konsultację u lekarza rodzinnego skontaktuj się zplacówką Onkolmed Lecznica Onkologiczna pod numerem telefonu: +48222902337
Szanowni Pacjenci,
Przed zapisem do lekarza specjalisty bardzo prosimy o dokładne zapoznanie się z zakresem działalności danego lekarza (każdy lekarz specjalista leczy inną część ciała). W przypadku problemu z wyborem właściwego specjalisty, prosimy o kontakt z Recepcją Onkolmed. Chętnie służymy pomocą. W celu prawidłowego zapisu do specjalisty, przeprowadzamy wywiad z Pacjentem. Mając tę wiedzę łatwiej jest nam zaoferować konkretną pomoc i wybór odpowiedniego lekarza.
Ze względu na długą listę oczekujących w przypadku rezygnacji z wizyty prosimy o wcześniejsze jej odwołanie.
Szanujmy się wzajemnie.