Na co pomaga siara?

Do zespołu Onkolmed dołączył bardzo dobry lekarz Elżbieta Wojciechowska-Lampka, specjalista onkolog kliniczny, hematolog, radioterapeuta. Serdecznie zapraszamy na konsultacje. Umów wizytę pod nr tel: 22 6434503 lub 797581010.
Zapraszamy do dr n. med. Ewy Anny Kosakowskiej, specjalisty onkologa klinicznego, chemioterapeuty i psychoonkologa. Wizyty można umawiać pod nr tel. 226434503 lub 797581010.

Karmienie piersią

Mleko matki stanowi idealny pokarm dla jej potomka, zapewniający wszystkie elementy potrzebne do wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Pokarmem o szczególnie unikalnej wartości biologicznej i wspomagającym dietę, mającym wartości odżywcze podobne jakie daje mleko matki jest Colostrum, czyli siara bydlęca. Ponad 250 składników aktywnych zawartych w tej substancji wywiera wielokierunkowe, pozytywne działanie na organizm.

Co to jest Colostrum?

Suplementy Colostrum wywarzane są na bazie siary krowiej i powstają w procesie liofilizacji (obróbki na zimno). Ich składniki oparte są na naturalnych substancjach takich jak: czynniki wzrostu, hormony, enzymy, poliamidy, laktoferyna czy pochodne aminokwasów. Produkty w przeciwieństwie do niektórych lekarstw i antybiotyków pozbawione są szkodliwych dodatków oraz konserwantów. W ich skład wchodzi szereg niezbędnych aminokwasów, witamin i minerałów, dzięki którym wzmocnimy nasz układ immunologiczny, poprawimy sprawność psychiczną i fizyczną oraz dostarczymy naszemu organizmowi energii do działania.

Jakie składniki zawiera w sobie Colostrum?

Siara jest stosunkowo gęstą jasnożółtą cieczą o lekko kwaśnym odczynie (pH = 6,4). Znacznie różni się od mleka niedojrzałego i dojrzałego matki (nie tylko wyglądem, ale i składem). Zawiera ponad 250 aktywnych biologicznie substancji, do których możemy zaliczyć między innymi hormony, enzymy, pochodne kwasów nukleinowych, immunoglobulinę, laktoferynę, lizozym oraz wiele innych. Oprócz nich siara ma w swoim składzie również liczne witaminy i związki mineralne.

Opracowano na podstawie: Lis J., Orczyk-Pawiłowicz M., Kątnik-Prastowska I., Białka mleka ludzkiego zaangażowane w procesy immunologiczne, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2013, 67, 529–547.

Znając skład colostrum ludzkiego, warto zwrócić uwagę na zawartość cennych składników we wspomnianej wyżej siarze bydlęcej. Białka stanowią ponad 60% jego suchej masy. Większość z nich to białka serwatkowe (80%), pozostałe to białka kazeinowe (20%). W colostrum występuje także 19 aminokwasów egzogennych.

Na szczególną uwagę zasługują również immunoglobuliny występujące w colostrum. U człowieka występuje pięć podstawowych klas przeciwciał: IgG, IgA, IgM, IgD, IgE, u bydląt wykazano obecność trzech klas: IgA, IgG i IgM. Colostrum bydlęce zawiera szczególnie dużo przeciwciał klasy IgG, choć spada ono dość gwałtownie już w pierwszej dobie po porodzie na rzecz wzrostu stężenia laktoalbuminy.

Oprócz immunoglobulin w colostrum możemy wyróżnić także regulatory odporności. Zaliczamy do nich laktoperoksydazę, oksydazę ksantynową, tymozynę, lizozym, laktoalbuminę, glikoproteiny, trypsynę i laktoferynę. Ostatnia z nich zasługuje na szczególną uwagę ze względu na swoje właściwości. Jest glikoproteiną biorącą aktywny udział w metabolizmie żelaza. Jest jedyną transferyną, która potrafi wiązać jony żelaza niezależnie od pH. Warto zaznaczyć, że stężenie laktoferyny w siarze jest ponad dziesięciokrotnie wyższe niż w mleku.

Colostrum jest pokarmem bogatym w witaminy. Zawiera duże ilości witaminy A, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, pirydoksyny, kobalaminy, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, a także witaminy D. Colostrum zawiera także cały szereg mikro- i makroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, są to m.in. żelazo, wapń, sód, fosfor, glin, kobalt, magnez, miedź, potas, selen i siarka.

Jakie są różnice Colostrum pochodzenia bydlęcego w porównaniu z mlekiem matki?

Różnice te dotyczą szczególnie wartości odżywczych i immunologicznych siary, która zawiera:

  • białka serwatkowe i kazeinowe – białka stanowią około 60% suchej masy colostrum. Większość z nich (80%) to serwatkowe, pozostałe zaliczane są do kazein. W białkach siary występuje 19 aminokwasów egzogennych. Wraz z upływem czasu od porodu spada ilość białek na rzecz cukrowców i lipidów, stanowiących materiał energetyczny dla potomka;

  • immunoglobuliny – czyli przeciwciała, których zadaniem jest ochrona organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi. W colostrum znajdują się wysokie stężenia immunoglobulin, szczególnie klasy IgG; laktoferyna – białko z grupy transferyn, posiadające właściwości wiązania żelaza i utrzymywania jego jonów niezależnie od pH i enzymów proteolitycznych;

  • polipeptyd bogaty w prolinę (PRP) – inaczej kolostrynina, nie jest właściwie pojedynczym peptydem, a grupą podobnych cząsteczek o dużym spektrum aktywności regulacyjnej wspomagającej rozwój układu odpornościowego;

  • lizozym – zawartość tego białka w siarze jest wielokrotnie wyższa niż w mleku ssaków w późniejszym okresie po połogu oraz ilości występującej w płynach ustrojowych i komórkach odpornościowych. Wykazuje przede wszystkim silnie przeciwbakteryjną aktywność;

  • laktoalbumina – zarówno jej budowa chemiczna, jak i właściwości są nieco podobne do lizozymu, jednak jej działanie jest głównie przeciwbakteryjne i hipotensyjne;

  • laktoza – ilość cukru mlecznego w siarze jest zdecydowanie mniejsza, niż w mleku późniejszym, jednak jest wystarczająca w celu zapewnienia źródła energii dla narządów i tkanek oraz regulacji składu i aktywności mikroflory jelitowej (w wyniku rozkładu laktozy do kwasu mlekowego). Ilość cukru mlecznego w siarze zebranej w ciągu kilku godzin po porodzie jest jednak na tyle mała, że nie powinna powodować dolegliwości trawiennych u osób cierpiących na nietolerancję laktozy;

  • czynniki wzrostu, cytokiny i hormony – są one bodźcem dla wzrostu młodego organizmu. Są to m.in. interleukiny Il-1b, Il-6, Il-8, Il-10, TNF- α czy anaboliki takie jak insulina, IGF-1, IGF-2, hormon wzrostu;

  • witaminy – w największym stężeniu występują w siarze witaminy B1, 2, B6, C, E i A. Mają one wspomagać procesy indukowane przez wyżej wymienione, zawarte w colostrum składniki biologicznie aktywne;

  • składniki mineralne – głównie fosfor, wapń, potas, magnez i sód, pełniące rolę strukturalną i regulacyjną.

Czy Colostrum (siara) poprawia odporność?

Liczne badania potwierdzają, że colostrum korzystnie wpływa odporność nie tylko u noworodków – jego suplementacja daje pozytywne efekty immunologiczne również u dzieci starszych i dorosłych. Efekt ten uzyskuje się także, jeżeli stosowana jest siara bydlęca – pochodząca od jednego osobnika lub też jako mieszanka wielu siar krowich (źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18538107). Warte podkreślenia jest, że colostrum – wbrew powszechnemu mniemaniu – nie leczy. Siara jedynie (lub aż) działa profilaktycznie: poprawia odpowiedź immunologiczną i w ten sposób wspomaga organizm w walce z patogenami. Jednoznacznie udowodniono to w badaniu, w którym hospitalizowanym dzieciom chorującym na rotawirusa zaaplikowano siarę krowią (źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6138575). Poprawę w postaci skutecznego ograniczenia biegunki uzyskano tylko u tych pacjentów, którzy przyjmowali preparat prewencyjnie. Colostrum podane podczas infekcji nie spowodowało poprawy.

Jakie jest działanie Colostrum w chorobie nowotworowej?

Nie trzeba mówić o tym, że choroby nowotworowe powoli obezwładniają cały świat. Notowanych jest coraz więcej przypadków chorób nowotworowych wielu różnych narządów. Osoby, które przyjmuję chemioterapię, mają obniżoną odporność, dlatego stosowanie siarki bydlęcej w przypadku takich osób okazuje się prawdziwym strzałem w 10. Zawarta w siarze laktoferyna oraz pochodne peptydów mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Liczne badania wykazują, że siara bydlęca może zwalczać komórki nowotworowe włóknomięsaka MethA, czerniaka oraz nowotworu okrężnicy. Badania te wykazały, że colostrum może hamować rozwój komórek angiogenezy, czyli komórek, dzięki którym nowotwór niezwykle szybko się rozwija. Dodatkowo wykazano, że stosowanie tej substancji zmniejsza ryzyko nawrotu choroby i przerzutów.

Czy colostrum pomaga w chorobie Alzheimera?

Wykazano, że składniki colostrum bovinum odgrywają rolę w łagodzeniu depresji związanej z wiekiem, spadku funkcji poznawczych i demencji, zwłaszcza choroby Alzheimera. Poziomy serotoniny często maleją wraz z wiekiem, a poziomy tryptofanu wpływają na zdolność mózgu do syntezy serotoniny. Zwiększenie spożycia pokarmu tryptofanu zmniejsza depresję i stres u osób bardzo podatnych na stres. Alfa-laktoalbumina zwiększa stosunek tryptofanu w osoczu, co z kolei zwiększa aktywność serotoniny w mózgu, zmniejsza stężenie kortyzolu, poprawia zdolność radzenia sobie z rakiem i poprawia nastrój pod wpływem stresu.

Przewlekły stres, hipotezowany jako czynnik przyczyniający się do obniżenia poziomu serotoniny w mózgu, był związany z złym stanem pamięci. Badania wykazały, że alfa-laktoalbumina znacząco poprawia wyniki testów pamięci w osobach narażonych na stres. Środowisko chroniące przed różnymi chorobami związanymi z wiekiem, w tym zaburzenia neurorozwojowe, jest również spowodowane zdolnością albuminy alfa-laktazy do zwiększania poziomu glutationu.

Proste polipeptydy (PRP), zwane również kolostryniną, w colostrum zwiększają obronę przed stresem oksydacyjnym, zapobiegają agregacji beta-amyloidu i zmniejszają ekspresję chemokin i cytokin zapalnych, zmniejszając w ten sposób procesy zapalne poprzedzające choroby Alzheimera. PRP są najprawdopodobniej najbardziej obiecującymi sposobami leczenia, które zostały dotychczas zidentyfikowane. Badania wykazały, że PRP poprawiają funkcjonowanie umysłowe pacjentów z chorobą Alzheimera z otępieniem lekko do umiarkowanego. To wskazuje na rolę siary bydlęcej we wczesnych stadiach upadku funkcji poznawczych. Perspektywa opóźnienia wystąpienia, a nawet odwrócenia procesu choroby jest dobrą nowiną dla pacjentów i ich rodzin.

Czy colostrum obniża ciśnienie, zapobiega wrzodom, wzmacnia kości?

Zawarty w colostrum glikomakropeptyd (GMP) zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Z kolei inne związki - hydrolizaty białka wykazywały w badaniach aktywność obniżającą ciśnienie krwi. W związku z tym colostrum mogą przyjmować osoby mają problemy z układem krążenia.

Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, siara bydlęca zmniejsza ryzyko zachorowania na wrzody przy zakażeniu Helicobacter pylori. Poza tym pomaga osobom zmagającym się z biegunkami.

Ponadto kazeina i peptydy pochodzące z siary zapobiegają demineralizacji szkliwa zębów i rozwojowi próchnicy. Wykazano również, że colostrum przyczynia się do pobudzenia wzrostu tkanki kostnej.

Jak colostrum działa na naszą skórę?

Colostrum pobudza, regeneruje i wspomaga rewitalizację skóry. Reguluje jej wydzielanie oraz normalizuje złuszczanie się skóry. Zawiera ponad 250 naturalnych związków chemicznych, jak hormony, enzymy, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, pochodne aminokwasów, oraz wyjątkowo łatwo przyswajalne, o dużej koncentracji witaminy oraz związki mineralne. - Colostrum doskonale radzi sobie w zwalczaniu różnego rodzaju bakterii i drożdży, które atakują osłabioną skórę. Hamuje też różne rodzaje alergii. Zawiera skondensowaną, silnie działającą dawkę czynników odpornościowych i wzrostowych. Zawarte w tabletkach Colostrum cytokiny mleczne przyspieszają gojenie się ran, poprawiają odżywienie i nawilżenie skóry, oraz stymulują podziały warstwy twórczej naskórka oraz jego prawidłowy wzrost. Używane są przez lekarzy jako środek przyspieszający gojenie się ran pooperacyjnych. Zbawienny wpływ suplementu na skórę warto również wypróbować w przypadku trądziku – dodaje.

 

W celu umówienia się na konsultację u onkologa, onkologa dziecięcego, lekarza rodzinnego, ortopedy dziecięcego, skontaktuj się z placówką Onkolmed Lecznica Onkologiczna pod numerem telefonu: 226434503 lub 797581010