Opcje ustawieńWCAGIkona do zmiany kontrastu
ABC Zdrowia
Maj222024

22 Maj 2024

Nowotwór wątroby – jakie znaczenie ma odpowiednia dieta?

Co sprzyja rozwojowi raka wątroby?

Na raka wątroby dosyć rzadko chorują osoby młode, a większość pacjentów stanowią mężczyźni. Główne przyczyny tej choroby to:

 - wirusowe zapalenie wątroby typu B i C

- marskość wątroby

- niedobór alfa1-antytrypsyny

- hemochromatoza

- przyjmowanie środków anabolicznych

- nadużywanie alkoholu

- palenie papierosów

- stosowanie doustnej antykoncepcji

- aflatoksyny

 

Raka wątroby da się wyleczyć, a podstawową metodą terapii jest operacja albo przeszczep wątroby. Największe szanse mają pacjenci z wczesnym rakiem wątroby, dlatego tak istotna jest profilaktyka, szczególnie u osób w grupie ryzyka, czyli np. z rozpoznaną marskością. Na leczenie można się zgłosić m.in. do Poradni Nowotworów Układu Pokarmowego w Lecznicy Onkologicznej Onkolmed.

 

Rak wątroby a dieta

 Według obecnej wiedzy medycznej, odpowiednia dieta może obniżyć ryzyko zachorowania na raka wątroby. W codziennej diecie nie powinno brakować świeżych owoców i warzyw, które dostarczają antyoksydantów chroniących komórki wątroby przed stresem oksydacyjnym, prócz tego dobry wpływ na kondycję wątroby ma spożycie białego mięsa oraz ryb – dostarczają one cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto też pić kawę, ale pod warunkiem, że jest to kawa czarna, bez dodatku cukru i tłustego mleka.

 Z kolei czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka, ponieważ zawiera kancerogeny i nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych. Należy również unikać alkoholu oraz uważać na aflatoksyny – są to toksyczne, rakotwórcze substancje produkowane przez niektóre grzyby, które można znaleźć np. z zbożach, orzechach, pieczywie. Zagrożeniem dla wątroby jest także nadwaga i otyłość, prócz tego w grupie ryzyka znajdują się osoby z cukrzycą typu 2.

 U pacjentów, którzy leczą się na raka wątroby, dobrze skomponowana dieta jest jednym z istotniejszych czynników mających wpływ na zdrowienie. Dieta powinna być wolna od potraw ciężkostrawnych, smażonych, powodujących gazy, z dużą ilością pikantnych przypraw – najlepiej, jeśli jadłospis zostanie przygotowany przez specjalistę.

Źródło: https://onkologia.org.pl/pl/dieta

https://www.zwrotnikraka.pl/rak-watroby-dieta-zywienie/

fundusze-europejskie
rzeczpospolita-polska
rzeczpospolita-polska
europejski_fundusz_spoleczny