26 Lut 2018
Niedobór witaminy E
Niedobór witaminy E - co to jest witamina E?
Witamina E jest zaliczana do grupy związków o podobnym sposobie działania. Należą do nich związki alfa, beta i gamma, które odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Związki te działają jak antyutleniacze, które zapobiegają utracie wielonasyconych kwasów tłuszczowych w błonach komórkowych. Pośrednio wpływają więc na zachowanie zdrowia i urody. Dowiedziono, że wysoki poziom witaminy E chroni przed zaburzeniami systemu krążenia krwi i wpływa odmładzająco na skórę. Witamina E pozwala spowolnić proces starzenia się organizmu. Działa jako naturalny środek moczopędny i pomaga utrzymać w dobrej kondycji skórę. Witamina E pomaga również zapobiegać nowotworom, chorobom układu krążenia, zaćmie i przyspiesza gojenie ran. I choć poszukuje się dodatkowych właściwości witaminy E, które mogłyby zadziałać w przypadku poważnych chorób jak rak czy Alzheimer, wystarczających dowodów jeszcze brak. Niedobór witaminy E jest rzadki, ale nadal spotykany. Zobacz co może on oznaczać i jak nadrobić ewentualne straty witaminowe
Niedobór witaminy E - jakie są objawy niedoboru witaminy E?
Niedobory witaminy E są bardzo rzadko spotykane. Niektóre schorzenia mogą jednak powodować witaminozę. Dotyczy to przede wszystkim osób z zaburzeniami wchłaniania się tłuszczu, celiakią oraz mukowiscydozą.
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy E to:
- zmęczenie, rozdrażnienie,
- osłabienie koncentracji,
- anemia,
- przedwczesne starzenie się oraz rogowacenie skóry,
- zaburzenia funkcjonowania mięśni oraz ich znaczne osłabienie,
- pogorszenie się wzorku,
- bezpłodność,
- dłuższe gojenie się ran,
- wypadanie włosów,
- pogorszenie stanu zębów i kości.
Niedobór witaminy E – jakie są naturalne źródła witaminy E?
Witamina E jest dostępna w wielu produktach spożywczych, jest odporna na wysokie temperatury, zaś wrażliwa na mrożenie, długie przechowywanie i przebywanie na powietrzu czy ekspozycję na działanie światła słonecznego. Wchłanianie witaminy E jest zwiększone w towarzystwie witamin A, C i z grupy B, a także fosforu, manganu, selenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Najbogatsze źródła witaminy E to:
- oleje roślinne i margaryny,
- orzechy włoskie i ziemne, migdały,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- kiełki pszenicy,
- zielone warzywa liściaste,
- jaja,
- wątroba,
- mleko.
W celu umówienia się na wizytę u lekarza rodzinnego skontaktuj się z placówką Onkolmed Lecznica Onkologiczna pod numerem telefonu: +48222902337.