22 Sie 2019
Czy czerwone mięso może powodować nowotwory?
Mięso czerwone i mięso przetworzone
Do mięsa czerwonego zalicza się wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, baraninę, jagnięcinę, koninę, dziczyznę, mięso osła oraz kozinę. Przykładami przetworzonego mięsa są przede wszystkim: szynka, parówki, salami oraz bekon.
Mięso czerwone jest dobrym źródłem energii. Zawiera ono dużo białka, witamin i minerałów. To ważny składnik diety, jednak nie należy przesadzać z jego dobowym spożyciem. Duże ilości czerwonego mięsa uważa się za czynnik kancerogenny. Podobnie negatywnie i potencjalnie kancerogennie działa mięso przetworzone, wędzone, peklowane, konserwowe. Sięgając po kiełbasę, bekon lub konserwę turystyczną, warto mieć ten fakt na uwadze i ograniczyć spożycie, aby zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Przetworzone mięso, takie jak hot dogi czy szynka, trafiło do grupy najbardziej rakotwórczych substancji. Znalazło się tam obok tytoniu, azbestu i spalin pochodzących z silników diesla.
Jaki jest wpływ spożycia mięsa na nowotwory?
Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że jedzenie zaledwie 50 g wędlin - zaledwie dwóch plasterków dziennie - zwiększa ryzyko raka jelita grubego, raka trzustki i raka prostaty.
Oszacowano, że na każde spożywane codziennie 100 gramów mięsa czerwonego ryzyko raka jelita grubego zwiększa się o 17%. Lepiej więc, aby mięso stanowiło dodatek do posiłku a nie jego główny składnik. Warto też by kilka razy w tygodniu w domowym menu znalazły się potrawy bezmięsne (z udziałem ryb, serów, jaj, nasion roślin strączkowych).
W czasie wędzenia, przedłużonego grillowania lub smażenia produktów bogatych w białko, takich jak mięso, zachodzą reakcje, w wyniku których powstają związki rakotwórcze (heterocykliczne aminy i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Spożywanie potraw mięsnych, których powierzchnia została mocno spieczona w czasie obróbki termicznej, sprzyja powstawaniu nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego i raka żołądka.
Przygotowywanie mięsa w wysokich temperaturach, kontakt z ogniem lub gorącą powierzchnią, np. grillowanie lub smażenie, powoduje wytwarzanie się rakotwórczych substancji chemicznych, m.in. wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych czy heterocyklicznych aminów.
Zgodnie z aktualną wiedzą żywieniową powinniśmy ograniczać spożycie mięsa czerwonego i mięsa przetworzonego.
Co można zrobić, by zmniejszyć ryzyko zachorowania?
Staraj się ograniczyć spożycie mięsa czerwonego i przetworzonego na rzecz mięsa chudego, białego oraz ryb.
Mięso czerwone spożywaj w ilości nieprzekraczającej 300g tygodniowo
By ograniczyć szkodliwy wpływ mięsa, wybieraj to jak najmniej przetworzone – najlepiej samodzielnie gotowane, duszone lub pieczone.
Postaraj się wyeliminować z diety mięso przetworzone, takie jak: wędliny, kiełbasy, parówki, konserwy, a także mięso smażone i grillowane na wolnym ogniu.
Do swojego jadłospisu włącz jak najwięcej świeżych warzyw i owoców – substancje w nich zawarte pomogą Twojemu organizmowi ograniczyć szkodliwy wpływ spożywanego mięsa.
Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby mięso spożywać z umiarem, starać się zastępować je rybami oraz nasionami roślin strączkowych. Samo mięso nie musi być spożywane codziennie, najlepiej, żeby drób był spożywany kilka razy w tygodniu, a mięso czerwone najwyżej kilka razy w miesiącu. Należy starać się ograniczyć spożycie mięsa przetworzonego, zwłaszcza często obecnych wędlin, które można zastąpić mięsem upieczonym bądź ugotowanym w domu.
Obecny stan wiedzy naukowej nie pozostawia żadnych wątpliwości – regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory złośliwe układu pokarmowego.
Gdzie się zgłosić w przypadku podejrzenia raka jelita grubego?
Poradnia Nowoworów Układu Pokarmowego mieści się w Onkolmed Lecznicy Onkologicznej na Ursynowie w Warszawie.
W celu umówienia się na konsultację w Poradni Nowotworów Układu Pokarmowego skontaktuj się z placówką Onkolmed Lecznica Onkologiczna pod numerem telefonu: +48222902337.
źródła:
vege.com.pl/2017/02/23/rakotworcze-mieso/
parenting.pl/90g-miesa-dziennie-zwieksza-ryzyko-raka-jelit-sprawdz-ile-miesa-nie-zagraza-zdrowiu
spozywo.pl/spozycie-miesa-a-nowotwor-jelita-grubego/