Witamina C - gdzie jej szukać?

Witamina C – gdzie szukać witaminy C?

Sprawdź, które warzywa są najcenniejszym źródłem naturalnej witaminy C i mają jej najwięcej w 100 g świeżej masy produktu:

  • nać pietruszki: 269 mg ,

  • papryka: 125-200 mg,

  • brukselka: 65-145 mg,

  • kalarepa: 70-100 mg,

  • brokuły: 65-150 mg,

  • kapusta: 35-70 mg,

  • kalafior: 37-70 mg,

  • szpinak: 40-84 mg,

  • cykoria: 6-33 mg,

  • fasolka szparagowa: 25-30 mg,

  • rzodkiewka: 25 mg,

  • sałata: 12-30 mg,

  • pomidory: 5-33 mg,

  • marchew: 2 mg,

  • buraki: 8 mg,

  • młode ziemniaki: 20-33 mg

  • ziemniaki zimowe: 7-8 mg

Wśród owoców najwięcej naturalnej witaminy C w 100 g świeżej masy produktu mają:

  • owoce dzikiej róży: 250-800 mg,

  • czarne porzeczki: 150-300 mg,

  • truskawki: 46-90 mg,

  • kiwi: 84 mg,

  • grejpfruty: 30-70 mg,

  • cytryny: 40-60 mg,

  • pomarańcze: 30-50 mg,

  • porzeczki czerwone: 26-63 mg,

  • agrest: 25-40 mg,

  • maliny: 19-37 mg,

  • jabłka: 0,5-20 mg,

  • gruszki: 4 mg,

  • śliwki: 5 mg,

  • banany: 7-14 mg,

  • orzechy włoskie: 3 mg

Witamina C występuje też w innych produktach

Naturalna witamina C znajduje się także w innych produktach niż owoce i warzywa. Wśród roślin, które są bogatym źródłem witaminy C warto wymienić:

  • rokitnik, który ma do 900 mg tej witaminy w 100 g świeżej masy produktu,

  • pokrzywę (600 mg),

  • cytryniec chiński (580 mg),

  • lebiodkę pospolitą (565 mg),

  • szczypiorek (524 mg),

  • igliwie sosny i świerka (150-250 mg),

  • kiełki lucerny (200 mg),

  • owoce głogu (160-180 mg),

  • owoce jarzębiny (100 mg).

Niewielkie ilości znajdziemy także w:

  • nabiale (1-2 mg),

  • mięsie i jego przetworach (do 2 mg),

  • podrobach takich jak nerki (30 mg), wątróbkach drobiowych (23 mg) i rybach (3 mg).

 

W celu zbadania poziomu witaminy C w organizmie skontaktuj się z placówką Onkolmed Lecznica Onkologiczna pod numerem telefonu: 226434503 lub 797581010

 

1 2 3