Czy zdrowe odżywianie może zapobiegać zachorowaniu na raka?

WażywaOd wielu lat w Polsce obserwuje się szybki wzrost zachorowań na nowotwory. Zachorowalność na nowotwory wzrasta na całym świecie. Szacuje się, że ok. 20–30 % wszystkich nowotworów złośliwych to nowotwory dietozależne, w rozwoju których istotne znaczenie mają czynniki żywieniowe. Liczne badania potwierdzają wpływ diety na powstawanie oraz rozwój choroby nowotworowej dlatego istotna wydaje się profilaktyka chorób nowotworowych poprzez szerzenie wiedzy na temat właściwych zachowań zdrowotnych, w tym również odpowiednich nawyków żywieniowych.

Proces rakotwórczy (karcynogenezy) trwa wiele lat dlatego nigdy nie jest za późno na zmianę nawyków swoich żywieniowych. Właściwe i zdrowe odżywianie to najlepsza prewencja w przypadku nowotworów. Poniżej kilka rad i zaleceń żywieniowych w terapii antynowotworowej , do których warto się zastosować, by być zdrowym.

Jakie są główne zasady diety antynowotworowej?

Powinno się:

  • jadać co najmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie, ponieważ zawierają one przeciwutleniacze;

  • jadać więcej błonnika, który pomaga usuwać z organizmu substancje rakotwórcze;

  • nie jeść więcej niż 80 g czerwonego mięsa dziennie. Zwiększa ona ryzyko na raka jelita grubego;

  • ograniczyć spożycie tłuszczy;

  • nie jadać zbyt dużo potraw smażonych, peklowanych lub przyrządzanych na grillu; jedzenie dużych ilości soli bywa przyczyną raka żołądka, a przypalone potrawy zawierają substancję rakotwórcze;

  • nie palić. Palenie jest główną przyczyną raka płuc i zwiększa ryzyko raka przełyku, raka krtani, raka gardła, raka pęcherza moczowego, raka żołądka i raka trzustki;

  • ograniczyć spożywanie alkoholu. Pić z umiarem, zachowując zalecane bezpieczne granice;

  • unikać słodzonych napojów i wysokoenergetycznej żywności. W tym fast foodów, słodyczy czy produkowanych przemysłowo ciasteczek. Zaleca się spożywanie produktów, których wartość kaloryczna wynosi mniej niż 125 kcal/100g.

Co należy jeść i pić ?

Naukowo udowodniony wpływ na obniżenie ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych mają:

Czego należy unikać?

Udowodniony wpływ na wzrost ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych mają:

Badania naukowe nie pozostawiają wątpliwości - dieta w dużym stopniu wpływa na ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego. Jedzenie leczy - i to dosłownie. zmiana nawyków żywieniowych znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na najczęściej występujące nowotwory. Zamiast garści tabletek, spacer kilka razy w tygodniu. Zamiast paczki papierosów i butelki wina - pięć porcji warzyw i owoców dziennie. te proste zalecenie mogą zapobiec wielu chorobom oraz uratować nam życie. Odpowiednie żywienie z zastosowniem powyższych zasad może nie tylko uchronić przed chorobą nowotworową, ale również odgrywa ogromną rolę we wspomaganiu leczenia.