Czy zdrowe odżywianie może zapobiegać zachorowaniu na raka?

Do zespołu Onkolmed Lecznica Onkologiczna dołączył bardzo dobry radioterapeuta lek. med. Mateusz Spałek. Zapraszamy na konsultacje.
Masz raka płuca i szukasz bardzo dobrego chemioterapeuty? Zapraszamy do lek. med. Katarzyny Zajdy. Umów wizytę już dziś pod nr tel: 22 6434503 lub 797581010.
Do zespołu Onkolmed dołączył bardzo dobry lekarz Elżbieta Wojciechowska-Lampka, specjalista onkolog kliniczny, hematolog, radioterapeuta. Serdecznie zapraszamy na konsultacje. Umów wizytę pod nr tel: 22 6434503 lub 797581010.

Ważywa

Od wielu lat w Polsce obserwuje się szybki wzrost zachorowań na nowotwory. Zachorowalność na nowotwory wzrasta na całym świecie. Szacuje się, że ok. 20–30 % wszystkich nowotworów złośliwych to nowotwory dietozależne, w rozwoju których istotne znaczenie mają czynniki żywieniowe. Liczne badania potwierdzają wpływ diety na powstawanie oraz rozwój choroby nowotworowej dlatego istotna wydaje się profilaktyka chorób nowotworowych poprzez szerzenie wiedzy na temat właściwych zachowań zdrowotnych, w tym również odpowiednich nawyków żywieniowych.
Proces rakotwórczy (karcynogenezy) trwa wiele lat dlatego nigdy nie jest za późno na zmianę nawyków swoich żywieniowych. Właściwe i zdrowe odżywianie to najlepsza prewencja w przypadku nowotworów. Poniżej kilka rad i zaleceń żywieniowych w terapii antynowotworowej , do których warto się zastosować, by być zdrowym.

Jakie są główne zasady diety antynowotworowej?

Powinno się:

  • jadać co najmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie, ponieważ zawierają one przeciwutleniacze;
  • jadać więcej błonnika, który pomaga usuwać z organizmu substancje rakotwórcze;
  • nie jeść więcej niż 80 g czerwonego mięsa dziennie. Zwiększa ona ryzyko na raka jelita grubego;
  • ograniczyć spożycie tłuszczy;
  • nie jadać zbyt dużo potraw smażonych, peklowanych lub przyrządzanych na grillu; jedzenie dużych ilości soli bywa przyczyną raka żołądka, a przypalone potrawy zawierają substancję rakotwórcze;
  • nie palić. Palenie jest główną przyczyną raka płuc i zwiększa ryzyko raka przełyku, raka krtani, raka gardła, raka pęcherza moczowego, raka żołądka i raka trzustki;
  • ograniczyć spożywanie alkoholu. Pić z umiarem, zachowując zalecane bezpieczne granice;
  • unikać słodzonych napojów i wysokoenergetycznej żywności. W tym fast foodów, słodyczy czy produkowanych przemysłowo ciasteczek. Zaleca się spożywanie produktów, których wartość kaloryczna wynosi mniej niż 125 kcal/100g.

Co należy jeść i pić ?

Naukowo udowodniony wpływ na obniżenie ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych mają:

  • warzywa niskoskrobiowe (brokuły, sałata, ogórek, pomidory, kapusta, kalafior, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, kapusta kiszona, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por) – rak jamy ustnej, rak gardła, rak krtani;
  • żywność zawierająca włókna roślinne, dieta bogata w wapń, czosnek – rak jelita grubego (rak okrężnicy i rak odbytnicy);
  • owoce – rak jamy ustnej, rak gardła, rak krtani, rak płuc;
  • kawa– rak wątroby i rak szyjki macicy (endometrium).

Czego należy unikać?

Udowodniony wpływ na wzrost ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych mają:

  • mięso czerwone (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, baranina, cielęcina, koźlina, konina, dziczyzna) – rak jelita grubego (okrężnica i odbytnica);
  • mięso przetworzone (poddawane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu, peklowaniu, dojrzewaniu lub zawierające dodatek konserwantów) – rak jelita grubego (okrężnica i odbytnica), żołądek (bez wpustu);
  • sól, żywność solona i słona – rak żołądka, żywność zawierająca aflatoksyny – rak wątroby;
  • żywność o wysokim indeksie glikemicznym – rak szyjki macicy (endometrium);
  • alkohol – rak jamy ustnej, rak gardła, rak krtani, rak przełyku (płaskonabłonkowy), rak żołądka, rak wątroby, rak jelita grubego (rak okrężnicy, rak odbytnicy), rak piersi (przed menopauzą i po menopauzie).

Badania naukowe nie pozostawiają wątpliwości - dieta w dużym stopniu wpływa na ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego. Jedzenie leczy - i to dosłownie. zmiana nawyków żywieniowych znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na najczęściej występujące nowotwory. Zamiast garści tabletek, spacer kilka razy w tygodniu. Zamiast paczki papierosów i butelki wina - pięć porcji warzyw i owoców dziennie. te proste zalecenie mogą zapobiec wielu chorobom oraz uratować nam życie. Odpowiednie żywienie z zastosowniem powyższych zasad może nie tylko uchronić przed chorobą nowotworową, ale również odgrywa ogromną rolę we wspomaganiu leczenia.

lek. med. Alina Borowska

lek. med. Alina Borowska
Specjalizacja lekarza: 
Lekarze Rodzinni

lek. med. Agnieszka Witomska

lek. med. Agnieszka Witomska
Specjalizacja lekarza: 
Lekarze Rodzinni

lek. med. Jadwiga Mandziewska

lek. med. Jadwiga Mandziewska
Specjalizacja lekarza: 
Lekarze Rodzinni

dr n. med. Krzysztof Tambor

dr n. med. Krzysztof Tambor
Specjalizacja lekarza: 
Dietetyka

Szanowni Pacjenci,

Przed zapisem do onkologa bardzo prosimy o dokładne zapoznanie się z zakresem działalności danego lekarza (każdy lekarz onkolog leczy inną część ciała). W przypadku problemu z wyborem właściwego specjalisty onkologa, prosimy o kontakt z Recepcją Onkolmed. Chętnie służymy pomocą. W celu prawidłowego zapisu do specjalisty, przeprowadzamy wywiad z Pacjentem. Mając tę wiedzę łatwiej jest nam zaoferować konkretną pomoc i wybór odpowiedniego lekarza.

Ze względu na długą listę oczekujących w przypadku rezygnacji z wizyty prosimy o wcześniejsze jej odwołanie. 

Szanujmy się wzajemnie.