Kamica przewodowa - objawy i leczenie

Kamica przewodowa – jaką chorobą jest kamica przewodowa?

Kamica przewodowa charakteryzuje się obecnością kamieni (złogów) żółciowych w zewnątrzwątrobowych lub wewnątrzwątrobowych drogach żółciowych. Kamienie w drogach żółciowych pochodzą najczęściej z pęcherzyka żółciowego (kamica wtórna) lub - wyjątkowo rzadko - tworzą się w samych drogach żółciowych (kamica pierwotna). Rodzaj złogów zależy od miejsca ich powstania. Złogi pierwotne są zazwyczaj brązowymi kamieniami barwnikowymi, natomiast złogi wtórne (pochodzące z pęcherzyka żółciowego) mogą być cholesterolowe lub mieszane.

Kamica przewodowa – jakie objawy  daje kamica przewodowa?

Do objawów kamicy przewodowej zaliczamy:

  • ból brzucha,
  • żółtaczka,
  • gorączka z dreszczami,
  • napady kolki żółciowej,
  • zażółcenie skóry i białkówek oczu,
  • świąd skóry,
  • nudności i wymioty,
  • odbarwienie stolca,
  • ciemne zabarwienie moczu.

Kamica przewodowa – jak przebiega leczenie kamicy przewodowej?

Endoskopowa cholangiopankreatografia wsteczna jest jednocześnie metodą leczenia, bo dzięki niej możliwe jest usuwanie złogów, poszerzenie dróg żółciowych i ich udrożnienie, pobranie wycinków do badania. Jeśli jednak ta metoda nie przyniesie spodziewanych rezultatów trzeba przeprowadzić zabieg chirurgiczny. Polega on na usunięciu złogów, zalegających w przewodach żółciowych i uniemożliwiających swobodny przepływ żółci. Operacja jest konieczna, ponieważ nieleczona kamica przewodowa może prowadzić m.in. do raka dróg żółciowych lub pęcherzyka żółciowego, które są jednymi z najbardziej złośliwych i trudnych do leczenia nowotworów układu pokarmowego. Po zabiegu trzeba ściśle przestrzegać zaleceń lekarskich, zwłaszcza dotyczących diety. Powinna być ona lekkostrawna - niskotłuszczowa, z zawartością węglowodanów i bogata w błonnik. Zresztą podobny jadłospis obowiązuje, jeśli chcemy uchronić się przed kamicą przewodową, bo część lekarzy jest zdania, że to właśnie dieta, przynajmniej w pewnym stopniu, odpowiada za problemy z drogami żółciowymi. Szkodzi im nadmierna ilość tłuszczów nasyconych, w stosunku do zbyt małej ilości tłuszczów nienasyconych, spożywanie produktów z dodatkiem cukru oraz zbyt niska zawartość błonnika pokarmowego w diecie.