Czy dieta ma wpływ na rozwój hemoroidów i intensywność objawów?

Czy dieta ma wpływ na rozwój hemoroidów i intensywność objawów?

Bardzo ważną rolę w łagodzeniu objawów hemoroidów (żylaków odbytu) i zapobieganiu zaostrzeniom dolegliwości pełni dieta. Długotrwałe zaparcia, powodują wzrost ciśnienia w jamie brzusznej, a także w naczyniach żylnych a tym samym zwiększają  ryzyko poszerzania się naczyń także w okolicach odbytu, co powoduje żylaki odbytu.

Odpowiednia dieta, czyli taka bogata w błonnik pokarmowy przede wszystkim zapewni prawidłową konsystencję stolca, dzięki czemu nie będą pojawiać się problemy z wypróżnieniem. 

Dieta przy żylakach odbytu – co jeść, a czego unikać?

Podstawowym zadaniem diety przy hemoroidach jest dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości błonnika. Nadaje on stolcowi odpowiednio miękką konsystencję, wchłania i zatrzymuje wodę, dzięki czemu problemy z zaparciami mogą odejść w zapomnienie.

Produkty, które zawierają duże ilości błonnika to:

  • suszone owoce: śliwki, morele, figi;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo, makarony, płatki zbożowe, kasza;
  • surowe owoce, np. kiwi, jabłka, pomarańcze, grejpfruty, jagody;
  • surowe warzywa: szpinak, marchew, brokuły, rzodkiewka, pomidory.

Korzystne przy żylakach odbytu jest także wzbogacenie diety w produkty mleczne, takie jak jogurty naturalne, maślanki czy kefiry. Nie tylko zapewniają one dobrą konsystencję stolca i zawierają minerały, ale także zawierają kultury bakteryjne, wpływające pozytywnie na florę jelitową.

Natomiast unikać należy produktów zapierających, w tym ryżu białego, bananów, czekolady, kakao, roślin strączkowych, orzechów.

Dieta przy hemoroidach – co pić?

Kolejnym zasadniczym zagadnieniem jest odpowiednia podaż płynów. Odpowiednie nawodnienie ogranicza ryzyko zaparć. Ogólne zalecenie spożywania przynajmniej 1,5–2 litrów płynu (a nawet więcej) jest w tym wypadku jak najbardziej uzasadnione.

Szczególnie wskazana jest:

  • woda mineralna,
  • słaba herbata,
  • herbata ziołowa poprawiająca procesy trawienia, ale nie o właściwościach przeczyszczających.

Należy unikać:

  • mocnej herbaty,
  • kawy,
  • alkoholi (w tym czerwonego wina),
  • słodzonych napojów gazowanych,
  • tak zwanych napojów energetyzujących.

Przyprawy i zioła przy hemoroidach – czy można je stosować?

Ważne jest, aby w trakcie zmagania się z problemem hemoroidów wyłączyć z jadłospisu ostre pokarmy. Pikantne przyprawy działać mogą drażniąco na przewód pokarmowy, w tym jego końcowy odcinek dotknięty chorobą. Stosowanie przypraw na bazie ostrej papryki, pieprzu może nasilać uczucie swędzenia i pieczenia w okolicach odbytu.

Niektóre zioła wydają się przydatne przy dolegliwościach ze strony hemoroidów. Wykorzystywać można je do naparów lub jako dodatki do herbaty. Wspomnieć należy o pozytywnym działaniu skrzypu, podbiału, pokrzywy, czarnego bzu czy babki lancetowatej. Pomocny okazać się może również kasztanowiec. Wymienione powyżej zioła  mają m.in. działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, usprawniające krążenie krwi w naczyniach oraz delikatne działanie przeciwbólowe.

Odpowiednia dieta bogata w błonnik  pokarmowy zapobiega zaparciom a to z kolei obniża ryzyko wystąpienia nie tylkowspomnianych już hemoroidów ale także nowotworów jelita grubego czy uchyłkowatości jelita grubego. Posiłki w rozsądnej ilości – najlepiej często i w mniejszych porcjach – zapewnią regularny, codzienny rytm wypróżnień a duża ilość płynów przyjmowanych w formie napojów lub wraz z pożywieniem również pozwoli utrzymać odpowiednią spoistość kału.

Należy pamiętać, że dieta bogata w błonnik jest jednym z czynników zapobiegających rozwojowi chorób odbytu ale nie zlikwiduje już istniejących hemoroidów. W przypadku istniejących już żylaków odbytu konieczna będzie wizyta u lekarza proktologa. Lekarz proktolog  postawi diagnozę oraz zastosuje odpowiednie leczenie. Bardzo dobrymi specjalistami w dziedzinie proktologii są dr n. med. Rafał Sopyło i lek. med Mariusz Bednarczyk. Przyjmują w przychodni Onkolmed Lecznica Onkologiczna w Warszawie na ursynowie.